2017. október 29., vasárnap

"Befejezem, amit elkezdtél!" - Csillagok Háborúja 7: Az ébredő erő könyv


Ha december, akkor Star Wars, immáron harmadik éve. Ugyan a mai naptól fogva minden vasárnap 18: 50-től leadják az RTL Klubon az eddig megjelent részeket, de ez nem akadályoz meg abban, hogy a saját maratonom is elkezdjem. Ezen felbuzdulva pedig a két éve érkezett film, Az ébredő erő könyvváltozatát vettem gorcső alá. Kíváncsi voltam, hogy mik voltak azok a momentumok, amelyek a filmből kimaradtak, esetleg másként jelentek meg. Vagy tényleg csak a forgatókönyvet másolták le? Nos, ezekre nemsokára fény derül.


A sztori a filmből már ismerős lehet, de ismétlés a tudás anyja. A történet, mint mindig, réges régen egy messzi-messzi galaxisban játszódik. 30 évvel a Birodalom bukása után járunk. Hiába az Uralkodó és Vader halála, egy újabb zsarnoki hatalom kezdi bontogatni a szárnyát. Az Első Rend szándékai és eszköztára nem sokban különbözik elődjükétől, ahogyan a bonyodalmat okozó tárgy sem, amit minden áron meg akarnak kaparintani. Snoke, a Rend vezetője, megbízza tanítványát, Kylo Ren-t, hogy találja meg neki ezt a tárgyat, ami nem más, mint egy térkép az önkéntes száműzetésbe vonult Luke Skywalker tartózkodási helyéről. Eközben az új Lázadók, az Ellenállás sem tétlenkedik. Vezéregyéniségük Leia hercegnő, aki időközben tábornokká avanzsált, ugyancsak a térképet keresi, melyhez legjobb pilótáját hívja segítségül. Az említett pilóta, Poe ugyan sikerrel jár, ám kénytelen egy váratlan nehézség miatt a navigációs alkalmatosságot kis segédjére, BB-8-ra bízni. Így a kis droid birtokába kerül a kulcs, ami a rejtély nyitját tartalmazza, és ami miatt megkezdődik a hajsza, melynek első állomásán kicsiny robotunk találkozik a roncsvadász Rey-jel. 
Ugye milyen ismerős a történet? És nem csak a filmváltozat miatt. Láttunk, olvastunk már ehhez hasonlót, méghozzá ebben a szériában. Pontosabban az Egy új remény során. A film kapcsán is említettem, hogy ez inkább volt egy egészen jó remake, abból pedig az újító szellemű. Tulajdonképpen össze lehetne vetni, mi volt a különbség és az egyezőség a két mű között, de ezekkel együtt is egy működő sztorit kapunk, ami ilyen téren nem mutat sok újdonságot, de mindezt teszi stílusosan és egyáltalán nem zavaróan. 



Női főszereplőnk, Rey, egy igazi fangirl. Oda van a régmúlt idők híres mondáiért, hőseiért, valamint magáért a Birodalomért. Ez utóbbi fakadhat abból, hogy roncsvadászként egy kiszuperált lépegetőben tengeti egysíkú mindennapjait. Törékeny lánykának tűnhet, azonban a látszat csalóka. Ha a helyzet úgy kívánja, akkor könnyű szerrel leterít bárkit, aki képes volt feldühíteni. Legyen az egy "kollégája" vagy éppen az aktuális fő gonosz. Bátor, vakmerő, kalandra vágyó lány, akit mégis visszatart régi álma, hogy egy napon találkozzon szüleivel, vagy bárki legyen az, aki a sivatagos Jakkun hagyta. Félelméből és későbbi dühéből fakadóan az erő sötét oldala is körbelegyeskedi magát néhányszor körülötte, azonban elég lelki ereje van ahhoz, hogy leküzdje a csábítást. Ez talán a könyvben még inkább kihangsúlyozódik, hiszen beleláthatunk gondolataiba, amik abban a bizonyos Kylo-val történő összecsapás során a hatalmukba kerítik. Nem lehet tudni, hogy saját kútfőből született meg a gondolat esetleg egyéb behatás következtében. Vele kapcsolatban nem derül fény itt sem arra, hogyan képes ilyen szinten uralni az erőt és gondolatait. Ez továbbra is érdekes kérdésként marad jelen a karaktert illetően a szülők kiléte mellett. Nagyon várom, mi minden fog kiderülni illetve a jótékony homályba veszni, hogy aztán a nagy ágyút a trilógia lezárásában süthessék el. 

Férfi főszereplőnk, Finn, az egykori rohamosztagos, kinek lelkiismerete nem engedte, hogy ártatlanokat mészároljon. Nem tudni, hogy alapból nem fogott rajta a kondicionálás, amelyet gyermekkora óta végeznek az Első Rend katonáin vagy szimplán öntudatra ébredt, de kétségtelenül, ő az első nyíltan fellázadó belső ember a Rend harcosai között. A Rey-hez kapcsolódó szoros baráti viszonya itt tényleg (egyetlen YA-ba illő pillanatot kivéve) megmarad ebben a mederben a film ábrázolásával ellentétben. Bárcsak a szélesvásznú kiadásban is ezt a módszert alkalmazták volna. Nagyon nem szeretném, ha összejönnek, pont jó ez a plátói kapcsolat, ami fent áll közöttük. Érdekes, hogy amíg a filmben egy könnyen megszerethető, jópofa srácról van szó, itt már kevésbé igaz ez rá. Sokkal kevesebbet humorizál, egyes pillanatokban pedig a folyamatos vészlyósló károgásával pedig egyenesen az idegeimre ment. Nagyon vegyes érzelmeket váltott ki belőlem. Cserében kevésbé tűnt esetlennek a karakter. 

A mellékszereplőket tekintve a legkiemelkedőbb továbbra is Kylo Ren. És az ő karaktere különbözött leginkább a filmben látottaktól. Nem kell drasztikus változtatásokra gondolni, csak néhány apróságra, amiktől érdekesebb lett, mint eddig. Messze ő a legárnyaltabb az összes figura közül. Rideg, néha fölényeskedő férfi, akinek cselekedeteit a sötét oldal irányítja. Viszont ezen mozdulataiba a fénynek is van némi beleszólása. Egyes részeknél jobban beleláthatunk, mennyire nem tudja hol a helye a világba, és hogyan legyen az, akivé Snoke szeretné alakítani. Mindezt megnyilvánulásaiban próbálja kompenzálni. Ahogyan Hux-szak kommunikál az valami fergeteges. Lehet, hogy ez most furcsán hangzik, de ami keveset mosolyogtam a könyvön, azt mind nekik köszönhetem. A morbid jelző még vicces kategóriájába esett bele több párbeszédük is (nem mind!). Pedig ezt főleg tőlük nem vártam volna. Van egy szarkasztikus stílusa, ami kifejezetten jót tett a karakternek. Ki kell emelnem, hogy kevésbé lobbanékony természetű, mint a filmben. Itt is megvan a két híres törése-zúzása, azonban ezeken túl inkább megfontolt és higgadt. Ezen állapotokból nehéz kibillenteni, de kétségtelen, ha sikerül, akkor menekülj előle, amíg lehet. No nem kell attól tartani, hogy valami jó kedélyű pasassá változtatták a nyomtatott kiadásban. Van itt bőven önmarcangolás, depresszió, tépelődés, de nem csak erről szól a karakter. Nekem ugyan a film során is azzá vált, de most még inkább nagy kedvencem lett. 


A könyv sok újdonsággal nem szolgál, mindössze néhány kimaradt jelenetet tartalmaz, ami nem lehet ismerős azok számára, akik még nem látták ezeket (pl.: Leia megbízza Poe-t, Poe megmenekülése, Kylo nosztalgiázik az Ezeréves Sólyomban, Maz kocsmájában lezajlódó "verekedés", hósiklós üldözés). Személy szerint én el tudtam volna ezekkel együtt viselni a filmet. Nem sokat tettek volna hozzá a filmhez, de cserében az érdemeiből sem vettek volna el. Voltak konkrét párbeszédek, amik egyáltalán nem, vagy némiképp másként hangzottak el a mozgóképes verzióban. Én főleg ezekre hegyeztem ki az magam, mivel túl sok rajongói teóriákkal foglalkozó videót láttam, ahol említések estek ezekről az apró részletekről. És valóban érdekes megfigyelni őket, mennyivel másabb kontextusba kerülnek az események miattuk. Érdemes kitérni, milyen fejlettnek hat a technológia az előző részek köteteihez képest földi léptekkel mérve. Valóban eltelt három évtized a történtek óta, azonban ez nem magyarázza, miért lett ennyire földhözragadt a sztori a technológiai fejlődést illetően. Jó volt a Rend színfalak mögé bekukkantani néhány pillanat erejéig. Így talán egy kevésbe puhány bagázsnak tűnhet az egész, bár a könyv végére ez inkább fordítva igaz.
A negatívumok közé tartozik, hogy a szereplők közül sokan érdektelenre sikeredtek. Felszínesnek hatottak, nem voltak eléggé kidolgozva, még a filmhez mérten sem. Pedig a teljes könyv a szkriptre épült. De nem mehetek el a fordítás mellett sem. Ha az eredeti írásmód valamennyire hasonlít a fordítottéhoz, az nem túl pozitív. Felületes volt, önmagát ismételte. A fordítók rengeteg stilisztikai hibát követtek el, ezt pedig jól láthatjuk a kiadásban. Amit nem tudok felfogni annak tükrében, hogy lektoráláson is átesett a könyv. Nem kellene ennyire lekicsinyleni a művet, csak azért, mert Star Wars átírat. Az egész hanyag volt és pongyola. 




Szóval nem egy tökéletes könyv, de a szépséghibáival együtt sem a rossz élmény kategóriába esik. A rajongók számára mindenképpen kötelező olvasmány. Valamint a Kylo Ren kirohanásai felett bosszankodók sem hagyhatják ki. Hátha ez egy megnyugvás lesz a karakter miatt. Akik látták a filmet nyugodtan tegyenek próbát, hiszen ha nincs is benne sok újdonság, kiegészítések annál inkább találhatóak. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése