2018. július 8., vasárnap

Az érzelmek nyomában - Violet Evergarden


Nagyon régen nem volt szó animéről az oldalamon. Pontosabban a Yuri! on Ice óta, ami már lassan két éve volt. Japán animációs filmet is csak egy éve láttam utoljára, de úgy éreztem, éppen ideje megnézni egyet. A választásomban segített, hogy egy szomorú, ám annál szebb amv (anime music video) megtekintése, amelynek tartalma felkeltette az érdeklődésem. Ez nem volt más, mint a következőekben szóban forgó Violet Evergarden. 
Kíváncsi voltam, a sok dicséret valóban jogos-e vagy egy újabb olyan sorozatot találtam, ami csupán agyon van ajnározva. Egy délután alatt a teljes sorozatot felfaltam. És jelenthetem, nem csalódtam! A Kyoto Animation és a Netflix közös szerelemgyermeke megérdemli a dicsérő szavakat...csak nem mindet. 

Vigyázat! Spoileres tartalom következik! Csak saját felelősségre! Én szóltam 😉😉


A sorsfordító kinyilatkoztatás
A történet egy alternatív univerzumban játszódik, ahol javában folyik a Nagy Háború. Itt tölti katonai szolgálatát a titkos fegyver, a gyermek katona Violet Evergarden. Az árva lány számára két dolog létezik a világon, a gyilkolás és a parancsok teljesítése. Ezen sor kiszélesedik, amikor Gilbert Bougainvillea márki, vagyis a katonaság berkein belül inkább őrnagy, úgy dönt, szárnyai alá veszi az akkor még beszélni sem tudó Violet-et és nem hagyja, hogy továbbra is eszközként bánjanak vele. Kapcsolatuk csakhamar szoros kötődéssé változik annak ellenére, hogy a férfi tudja, a lány egy valóságos gyilkológép, aki csupán szabadidejében ártalmatlan és az is csak Gilbert-tel. Azonban az őrnagy csapatának utolsó akciója félre sikerül. Néhány lőfegyvernek és egy gránátnak köszönhetően majdnem a teljes szakasz odavész leszámítva Violet-et és Gilbertet, ám a vár összeomlása során mindössze csak egy valaki éli túl bizonyosan az egészet, mégpedig főhősnőnk, aki hőn szeretett őrmesterétől parancsba kapta, hogy élnie kell. Utolsó szavaival pedig még inkább összezavarta a lányt, aki nem érti az érzelmeket kifejező szavakat. Így azt sem tudhatta, mit jelent az, amit Gilbert mondott neki: Szeretlek!

Egy hosszú út önmagunk megismeréséig
Violet a robbanás után egy klinikán ébred fel. Mivel az utolsó ütközetben elveszítette mindkét karját, felettesét és egyben a háború lezárta miatt munkáját is, ezért úgy dönt, míg nem találkozhat Gilberttel, addig meg szeretné tudni, miket jelentenek a szavak, melyeket a férfi mondott neki. Elhatározza, hogy a márki jó barátjának és egykori bajtársának cégénél fog dolgozni. Az emlegetett vállalkozás pedig nem mással foglalkozik, mint levelek írásával valamint kézbesítéssel. Viszont ezek nem akármilyen levelek: kifejezetten az érzelmekről és azok közvetítéséről szólnak. Ahhoz viszont, hogy megfelelő legyen a munkára, Violet-nek meg kell ismerkednie ezekkel az érzésekkel. 


Főhősnőnk, Violet Evergarden nehezen nem könnyű eset, ezt bátran ki lehet mondani. Az első néhány részben konkrétan Sousuke Sagara-t megidéző képsoroknak lehetünk szemtanúi. A munkahelyi feladatokat parancsokként teljesíti, nehézségei vannak pont emiatt az iskolában, ahol kiképzik ezeket a különleges levélíró kisasszonyokat a világ minden pontjáról (a továbbiakban a sorozathoz hasonlóan Babáknak fogom őket nevezni), levelek helyett pedig konkrét jelentéseket ír. Mindent szó szerint vesz, nem érti meg a mögöttes szándékot, hiszen egész életében egyenes utasításokat kapott és azok is inkább voltak katonai parancsok javarészt emberek életének kioltására irányulóan. Azután az akadémián megtörténik az áttörés, innentől kezdve pedig nincs visszaút. 
A kedvenc részem
Megismerkedik először az együttérzéssel, majd a szeretet lehető legtöbb formájával, a gondoskodással, az egyszerű örömökkel, de még a régmúlt időkben elkövetett tettei feletti bűntudattal is. Majd Gilbert okán a gyásszal és annak feldolgozásával. Nyomon követhetjük, hogyan lép arra az útra, amely egy nem éppen könnyű, de teljes értékű életet ígér. Meg tudja, hogy más is létezik a szerelmén túl és az legalább annyira fontos, ez pedig nem más, mint az élet, amit annyira buzgón el szeretett volna egy időben dobni magától. Egy mély érzésű, szép lelkű nővé cseperedik fel, akinek csupán annyi kellett, hogy végre törődjenek vele úgy, ahogy annak idején a márki tette. 
végre! 😭😭
Nagyon szép jellemfejlődésen megy keresztül. Az elején még sokat lehet fogni a fejünket miatta, de az alkotók gyorsan elérték, hogy együtt érezzünk vele, aggódjunk a sorsa miatt valamint azért, mi fog történni vele, ha egyszer kiderül szerelméről az igazság. Egy felkavaró, de annál szebben megírt utazás ez a szavak és érzelmek világának középpontjába. A gyász szakaszait ugyancsak sikerült gyönyörűen ábrázolni. És ahogyan végre elengedi a múltat az egyszerre volt végtelenül szomorú és felemelő. Violet egy rendkívül szeretni való karakter egy nagyon rögös úttal maga mögött. Könnyű vele azonosulni, a sorozat végére pedig követhető értékek széles palettájával rendelkezik. Egy zavaró dolog van csupán vele kapcsolatban, az pedig a háború előtti időszakának hiánya. Hogy került a frontra, miért gondolta úgy Gilbert bátyja, hogy jó, engedelmes fegyver lesz belőle? És még sorolhatnánk a meg nem válaszolt kérdéseket, amelyekre nagyon remélem, hogy a 2020-as film ad valamilyen feleletet. 

A CH Postai Szolgálat krémje
Mellékszereplők tekintetében már kevésbé combos a sorozat. Mivel főként Violet-en és az érzelmeken volt a hangsúly, ezért jóformán az állandó társak sorsának alakulása az aktuális részeken túl elsikkad. És igazából van elég erős a történet valamint a főszereplő, hogy ez ne legyen hiba. Körülbelül annyira voltak érdekesek, amíg a saját részeik tartottak. Persze így is fontos kiegészítői voltak a sztorinak, hiszen ők adták Violet lelki támaszait, egyben baráti körét. Itt van nekünk a hűséges bajtársa, aki egykori barátja szerelmét próbálja tanítani az élet dolgaira több kevesebb sikerrel. Az ő jobb keze, és egyben a Babák főnöke, aki tyúkanyóként gondoskodik néha eltévelyedett beosztottjai felett. A halk szavú szemüveges lány (sztereotípia alert), aki arra vár, hogy végre kibontakozhasson a kollégái árnyékában. A nagy dumás vagány lány, akinek valójában önértékelési zavarai vannak, amellett, hogy nehézségei vannak az elköteleződéssel kapcsolatban is. És itt van a kézbesítők gyöngye, aki túlzottan hiperaktív ahhoz, hogy hosszú távon el lehessen viselni.  
De az egyéb szereplők között egyaránt találunk érzelmi töltettel jól felszerelt karaktereket (az iskolai barátnő tragikus múlttal és egy alkoholista testvérrel, a szerelmes hercegnő, a gyászoló színmű író, a haldokló anyuka a születésnapi levelekkel, a kétségbe esett katona, és Gilbert végül megbocsájtó bátyja), akik hozzátesznek Violet lelki fejlődéséhez, sőt, elősegítik azt. Említhetjük a jó szándékú Gilbertet is, aki megfelelő módon próbált gondoskodni róla és szerette, hiszen neki köszönhetően került a Babák közé. Én nem éreztem rajta, hogy valóban elkényeztetett ficsúr lenne, ahogyan egykor emlegették. Inkább egy jóérzésű gondoskodó férfi volt. Kár, hogy csak nagyon keveset szerepelt a sorozatban. Reménykedek a filmben való vastagabb játékidejének.

A kisasszony nem egy törékeny nebáncsvirág

A sorozat rendelkezik egy nagyon erős légkörrel, amin érződik a háború utóhatása, és emiatt melankolikusság. Magát a háborút is olyan kegyetlennek és véresnek mutatják, ahogyan ilyen romantikus drámákban nem szokás. Itt mindenki sérül és meghal, nincs kivétel. Koszlik mindenki, a levegő füsttől terhes, és ezt nagyon jól át tudják adni a képi világgal, akárcsak a távolabbi tájak nyugalmát, szépségét. De ha látványvilág, akkor meg kell jegyezzem, látszik a képkockákon, hogy nem sajnálták a pénzt, a belefektetett energiát. Az animáció szemet kápráztató, a hátterek részletgazdagok és a karakterek sem lógnak ki. A zene is legalább ennyire gyönyörű. Egyáltalán nem érződik rajta, hogy egy anime soundtrackjét hallgatnánk, ez pedig nagyon ritka. A történet lebilincselő, a főszereplő kiváló, az epizodikus jelleg pedig nem vesz el az élményből.

Szeretlek, csókollak probléma mentesség, jó éjszakát!
Viszont nem csak szuperlatívuszokban érdemes beszélni, hiszen mint minden alkotásnak, ennek is vannak problémái. Ilyen a háttértörténetek kidolgozatlansága. Szinte senkiről nem tudunk meg semmit, csupán az alapadatait és a már jelenlévő tényeket, ez pedig néhol fájó pont tud lenni. A hiányosság a politikai háttéren is tetten érhető. Léteznek, meg próbáltak is foglalkozni vele valamennyit, de inkább újfent elmennek a karakterek irányába. Pedig biztosan lett volna itt érdekes alapanyag a háború kirobbanásának előzményében, azonban csak a szokásos sablon jött. Azt is jó előre tudni, hogy ez az anime nem kegyelmez a könnycsatornáknak. Érezhetően néha szánt szándékkal, hatásvadász módon terelik a cselekményt a negatív végkifejlethez, hogy még több százas csomagot kelljen elhasználni. Nem mondom, hogy az esetek nagy többségében nem válik be, de meg sem erőltették magukat a szándékoltság elfedése ügyében. És a szerelmi szál is kérdéses volt egy ponton, nem-e csak ragaszkodás, de szerencsére nem így volt.


Minden hibája ellenére a Violet Evergarden egy felejthetetlen, sőt, kihagyhatatlan mű. Egyszer mindenképpen érdemes rászánni az időt, mert maradandó élményt okoz. Ha nem is vagy nagy anime fan, de szereted a minőségi, komoly drámákat és nem riadsz vissza a néhol véres jelentektől, akkor nyugodtan vágj bele.  A tartalmas mondanivaló, a pazar látványvilág, a kitűnő hangulat, a kiváló főszereplő, az átérezhető szerelmi szál csak rád vár. Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy mi az alaptéma, mert ez a sorozat meg fog viselni, de nagyon. 

10/8,5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése