2016. december 31., szombat

Szürke herceg korin érkezett, majd edző lett - Yuri!!! on Ice

Sziasztok!


2016 utolsó posztjának a méltán híres Yuri!!! on Ice című animét választottam, ami már hetek óta nem hagy nyugodni. Rég volt, hogy utoljára ennyire megszerettem egy animét. Talán az Inu X Boku, valamint az Evangelion összes volt olyan, amit többször is képes és hajlandó voltam megnézni. Meg is lepődtem, amikor ennyire megtetszett ez a sport-kategóriájú mű.
Mit is mondhatnék? Első hallásra nem fogott meg ez az anime. Próbált Ayasha rábeszélni, klipeket mutatni belőle, de csak a szemem tudtam forgatni. Férfiak és  a műkorcsolya. Könyörgöm! Azután már másik Barbival együtt zengtek ódákat róla. Nem értettem ezt a fene nagy lelkesedést, ami körülvette. Ekkor mutattak meg egy részletet belőle, ami rávett arra, hogy mégis szemügyre vegyem a sorozatot. És nem bántam meg.

A történet Yuri hatalmas bukásával kezdőik, amit nem tud feldolgozni. Legutóbbi versenyén ugyanis csúfosan leszerepelt. Önsajnálatát már csak a többiek gúnyolódása tudta tetézni. Nem meglepő módon el is határozta, a következő szezon lesz műkorcsolyázó karrierjének befejezése. Testi és lelki regenerálódása érdekében haza megy a családjához, akik onsent (szálláslehetőséggel rendelkező termálfürdő) vezetnek. Egy nap edzésként előadja gyermekkori barátjának példaképe, Victor Nikiforov híres szabadprogramját, amit "véletlenül" a barát gyermekei feltesznek az internetre. Mily meglepő, az említett úriember a megannyi megtekintő között lesz és annyira megtetszik neki az előadás, hogy mindent hátrahagyva utazik Japánba edzősködni. Ugyanis nem kisebb célja van a mi főszereplőnkkel, mint hogy világbajnokot faragjon belőle. Yurinak pedig teljesül vágya: egy pályán korcsolyázhat azzal, akire annyira felnéz. De vajon fel tud e készülni arra, milyen nehéz is ez az út, vagy ismét elbukik még út közben?

Főszereplőnk Katsuki Yuri nem a túlcsorduló önbizalomáról híres. Visszahúzódó, félénk, önostorozó és nem találja semmilyen módon a helyét a nagybetűs életben. Márpedig versenyzőként nem lehetne híján a magabiztosságnak, főleg egy olyan sportnál, mint a korcsolya. A helyzet- és konfliktuskezelése sincs a helyén, ezért lehetett olyan könnyű dolga Yurionak és Victornak, amikor az összetörése volt a cél. Egyszerűen nem tud mihez kezdeni a stresszhelyzetben. De emellett hatalmas gondjai vannak a magánéletével, hiszen legalább annyira bizonytalan ezen a téren is, mint karrierjével. Olyan, mint szerelmi élet, azelőtt nem létezett számára. Ugyan sejthető, hogy gyerekkori barátnője tetszhetett neki és volt egy másik lány Amerikában, aki hajtott rá, de mégsem lett egyik lehetőségből se semmi. Aztán megérkezett a vadonatúj edző.
Victor felbukkanása elsősorban viszolygást váltott ki belőle. Itt is a tétlenség vett erőt rajta, amin csak a vetélytárs felbukkanása változtatott. Hiszen mégiscsak a kedvence elvesztése a tét. Ráadásul lassan, de biztosan elkezd érzelmeket is táplálni az edzőúr iránt. Ám a legnagyobb változáson akkor kell túlesnie, amikor megkapja a feladatot, hogy programjaiban a magabiztos csábítót formálja meg. Ez pedig hiányosságai miatt nem megy egyik napról a másikra, de a cél érdekében még erre is képes főhősünk. Jöhetne az, hogy csakis Victor miatt képes fenntartani a változás látszatát, de nem. Valóban megváltozik és utolsó előadásával válik teljessé ez a fejlődése, ahol már nem csupán a mentor tetszését szeretné elnyerni, hanem a közönség elismerésére vágyik. Nem mellesleg önbizalma olyan szépen felfejlődik, hogy egy másik álmot kezd el dédelgetni magában. Hatalmas utat tesz meg néhány hónap alatt a kiscserkész állapottól egészen a magabiztos fiatalember megjelenéséig.

Mindehhez Victor Nikiforov ötszörös világbajnok juttatta hozzá. Látszólag minden, ami nem volt meg Yuriban, az benne bőven ott van. Önbizalomban nincs hiánya, a pillanatnak él, nyílt és azt szereti, ha másokat meglephet. Tudatában van azzal, mit akar és azt hogy szerezheti meg magának. Még ha ez egy félénk fiú kibontakozása is. Ha Yuriról van szó, akkor nem válogat az eszközökből. Van itt féltékennyé tétel, burkolt fenyegetés, érzelmi zsarolás és áskálódás. Természetesen a fiú iránti gyengéd érzései miatt rendre lelkiismeret furdalása van, de eléri azt, ami a célja volt. Itt jön az ő legnagyobb gyengesége: nem képes mások felé nyitni, inkább szeretne érzelmileg távol maradni.
Ebből a problémájából adódik, hogy neki is van egy gyengéd és sebezhető énje. Nagyon kevés embert enged magéhoz közel annyira, hogy azok a lazaság álarca mögé is bepillantást nyerhessenek. Eme kiváltsága van mentoráltjának, aki elől a sorozat végén már nem takarja el könnyeit sem. Ezért esik számára olyan rosszul, amikor megtudja, hogy Yuri terve az, hogy visszavonul az utolsó kür után. Elvégre ez azt jelentené, hogy többet nem találkoznának. Látszólag nagy elánnal veti bele magát az edző szerepébe, de nehézségei vannak korisának megértésével. Rendre rosszul fog bele annak motiválásába, és nem egyszer fordul elő, hogy végül a tanítvány lesz az, aki vigasztalja mesterét. De ezen túlmenőleg is gondja van új munkakörével, ami leginkább a versenyzés hiányából fakad. Nem ehhez az életmódhoz van szokva és ezt egyszer szépen meg is fogalmazza a sorozat vége felé. Viszont újonnan felfedezett érzelmeit és annak kiváltóját sem szeretné elveszíteni.

Van egy harmadik főszereplőnk is Yuri Plisetsky személyében, aki Victorhoz hasonlóan érzelmi analfabétának tűnik elsőre. Magabiztos, nagyszájú, sokat káromkodik, viselkedése enyhén szólva hagy maga után kivetnivalót. Számára csakis a verseny fontos, nincsenek barátai, ezért a legkisebb bizalmasnak mondható gesztusra már gyanakvóan reagál. Mindenkit kioszt, még a saját edzőjét és annak exfeleségét, a tánctanárát sem kíméli. Persze tőlük kapja is a negatív visszacsatolásokat, de ez nem állítja meg. Ezzel a hozzáállásával gondolhatnánk, hogy mindenkit maga mögé tud parancsolni a pályán, ám koránt sincs így. Sőt, a legtöbb esetben lecsúszik a nagyok versenyén a dobogó legmagasabb fokáról, amit annyira szeretne meghódítani. És mindezt azért, hogy büszkévé tegye a nagyapját.
Természetesen idővel ő is elkezd változni, ahogyan beilleszkedik a szeniorok közé. Nincs könnyű dolga megnyilvánulásai miatt. Először mégis a nagy riválisa, Yuri és annak családja az, akihez közel kerül. Tőlük kapta a Yurio becenevet is. A vetélytárs bélyegzőt azért nem veszi le róla. Pedig úgy ment Japánba, hogy ő Victor tanítványa akart lenni és őt akarta túlszárnyalni, mégis meglátta a potenciált Yuriban. Később már inkább az ő munkásságát tekintette végig, de inkább tisztelettel, mintsem azelőtt a lenézéssel. Egyébként a másik fiúhoz hasonlóan számára is elengedhetetlen a programja miatt a személyiségfejlődés, hiszen az ártatlanságot kell előadnia, ez pedig a szörnyetegként való viselkedés mellett nem menne. De a betetőzés egyértelműen a bajtársiasság megjelenése lesz az utolsó részekben, amihez azért egy egyéni sportágban már nem kevés érettség kell. Ebben közrejátszik egy lehetséges legjobb barát felbukkanása, aki még el is "rabolja" a kétségbeesett Yuriot vérszomjas rajongói elől. Nem csoda, hogy sokan potenciális párként gondolnak rájuk, hasonlítanak is egymásra. Ám ez csak a következő levelben fog kiderülni.

Sprotaniméhez hűen tele van mellékszereplőkkel az egész sorozat. Mindenkinek megvan a maga motivációja a sablonos karakterek ellenére. Van álmodozó, aki jégrevüt akar szervezni, a hősszerelmes, aki vissza akarja kapni szerelmét, a reménytelen romantikus, a beképzelt pojáca, aki minden előadása végén látványosan élvezkedik, és még sorolhatnám. A családtagok is megfelelő mennyiségben lettek szerepeltetve, a barátok sem zavaróak, mind inkább viccesek. Egyetlen zavaró tényező van a mániákus rajongón, és a hármasikreken túl, akik korukhoz képest túl jól ismerik az internet rejtelmeit (bár ezt felfoghatjuk görbetükörként a mai fiatalságról), az pedig háttértörténetek részleges vagy teljes hiánya. Pedig lenne, akiket sokkal jobban megismernék, és ez nem csak a mellékszereplőknél van így.

Még egy kicsit visszatérnék Yuri és Victor kapcsolatára. Először számomra is furcsa volt, hogy a semmiből ilyen hirtelen fel akar csapni edzőnek Victor, holott vagy kétszer találkozhattak. Legalábbis Yuri ezt hiszi, de erről inkább nem mondanák többet, mert az komoly spoiler veszély lenne. Annyit elárulok, hogy lesz annak értelme, miért közeledik felé, viszont rossz az aki rosszra gondol.
Másodsorban itt van még az, ami sok fant érdekelhet. Vajon ki a seme és ki az uke (seme=férfi, uke=alávetett vagy nőies)? És ezzel a verziómmal szerintem nem vagyok egyedül, de egyértelműen nem lehetne megmondani. Hiszen mind a ketten vannak olyan helyzetben, amikor az egyik sokkal inkább dominánsabb helyzetbe kerül, mint a másik. Lehetne kiemelni, hogy Victornak sokkal több ilyen jelenete volt, viszont Yuri kezdeményezései egyet-kettőt kivéve, sokkal jelentőségteljesebbek, elvégre Victor annyira határozott. Mindenesetre a lényeg, hogy érződik közöttük a kapcsolat, de nincsenek nyílt tartalmak. Ez nem yaoi, hanem shounen ai, bár az én elviseltem volna több csókjelenetet, de hát már csak ilyen fangirl vagyok. Ölelésből, szóbeli utalásokból kapunk eleget, és még eljegyzés is van nekünk. Mi mást kívánhatnánk (a csókjeleneten kívül). Minőségi lett ezen szerelem bemutatása.

Ki kell emelnem, hogy a rajzolással nem minden esetben voltam megelégedve. Az ugrások néhány estben nem megfelelően lettek leanimálva. Nem érződik dinamikusnak az egészt tekintve és ennek okán elég súlytalanok is lettek ezek a jelenetek. De ezen túl is vannak problémák. Néhol nagyon leül az egész sorozat, ez pedig már-már arra késztet, hogy hagyd abba. De ne tegyétek meg!!! Ezeken a részeken túl kell esni. Viszont cserében kapunk jó szereplőket és kiváló zenéket. Én oda meg vissza vagyok az opening-ért valamint az ending-ért. De a témák is nagyon jól lettek kivitelezve. Ilyen szempontból kitűnő lett a teljes soundtrack.

Összességében ajánlani tudom azoknak, akiket nem ijeszt el az, hogy egy Boys' love animéről van szó. Mint mondtam, visszafogott tartalmat kapunk, nem tolnak mindent az arcunkba, mert ez alapból nem az a műfaj. Jó, azért néha megcsodálhatjuk a fél pucér Victort, de őt inkább öröm nézni. Mondjuk a fiúknak nem, viszont létezik egy olyan funkció az embereknél, hogy szem becsukása. Ilyenkor lehet azt alkalmazni. Nem hibátlan az alkotás, de ezzel együtt lehet élni.
Ez egy nagyon jó anime sok remek szereplőkkel, jellemfejlődéssel, egy csipetnyi romantikával, rengeteg jó zenével és túlnyomórészt látványos versenyjelenetekkel. Aki lát rá lehetőséget, az nézze meg nyugodtan.

10/7





Ezúton kívánok mindenkinek Boldog Új Évet! ❤❤


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése