2017. szeptember 24., vasárnap

Üdvözlet a manhwák világában - W


Egy újabb véglettel indítok. Ennél furcsább sorozathoz ritkán volt szerencsém. Pedig azt hittem, hogy sok mindent láttam már a dél-koreai palettáról, de tévedtem. Mindig meglepnek valami újdonsága, amihez általában először nem fűlik a fogam, majd kínkeservesen rászánom magam, hogy ezt követően meglepetten hagyhassam ott az utolsó részt is. 
Igazából, az első pár percben még szkeptikus voltam. Nem értettem, mit tartanak annyira különlegesnek ebben a felállásban. Mindaddig, amíg ki nem derül, hogy a történet egyik fele a valódi világban, míg a másik fele egy, a sorozat története szerint nagyon híres manhwa világában játszódik.

Vigyázat! Spoileres tartalom következik! Csak saját felelősségre! Én szóltam 😉😉



Nem tudom, mit is írhatnék a történetről, ami még nem teszi teljesen spoileressé. A történet szerint a W jelenleg a leghíresebb manhwa a piacon. Rengeteg rajongója van a műnek, valamint annak főhősének, Kang Chul-nak. Többek között ide sorolható az alkotó lánya, Oh Yeon Joo, akinek legfőbb célja megmenteni kedvenc hősét. Ugyanis apjának feltett szándéka befejezni a manhwáját, méghozzá nem akárhogyan. 


Kang Chul-t 10 évvel ezelőtt megvádolták családja brutális (jobb szó híján) kivégzésével. Csak a szerencsének köszönheti, hogy végül nem ítélték halálra, helyette szabadlábra került. Később milliárdos lesz belőle, aki egy saját tv csatornát indít, melynek egyik műsorszáma az erőszakos bűncselekmények feltárásával foglalkozik. Ez a csatorna a W nevet kapja. Egy nap Kang Chul-t megtámadják, melynek következtében kis híján meghal, ám felbukkan a semmiből egy titokzatos lány, akit Yeon Joo-nak hívnak. A lány ezzel megváltoztatja a manhwa utolsó fejezeteinek cselekményét, nem várt reakciókat kiváltva mind a készítők, mind a rajongók részéről. Tudom, hogy egy kicsit zavarosra sikeredett az ismertető, de higyétek el, a sorozat még ezen is túl tesz.

Valami bűzlik a manhwában
Kang Chul egy tipikus szépfiú...nak tűnhet. Egy rendkívül okos szépfiúnak. Néha dölyfös, máskor fellengzős, van hogy kiszámíthatatlan, esetenként beképzelt, és még kifejezetten nyálas is tud lenni. Viszont erős akaratú, kitartó férfi, aki nem hátrál meg a nehézségektől. Még akkor se, ha az alkotója kifejezetten erre próbálja kényszeríteni. Bármilyen probléma merüljön fel, hála a remek logikájának, kitalál valamit az elhárítására. Céltudatos, tudja mit akar, és mi vezet annak megvalósításához. Már pedig neki feltett szándéka megtalálni családja gyilkosát, amiért hajlandó bármire. Így a saját életét is sűrűn menti, hogy bevégezhesse küldetését.
Az igazság a nyomdában van
Érdekes nézni, ahogyan tudatosul benne lassan, hogy a körülötte levő világ egyre szokatlanabbá válik és nagyvonalakban tudja irányítani a manhwa cselekményét a rajzoló képsorait ezzel felülírva. Amikor pedig tudomást szerez valódi kilétéről, egyszerre lehet megsajnálni és megérteni reakcióját (egyet leszámítva). Egy szerethető figura, akinek vannak megkérdőjelezhető cselekedetei, de mégse lehet rá haragudni a körülmények miatt.
Viszont nem voltam maradéktalanul elégedett a karakterrel, és ennek az oka Lee Jong Suk. Nem mondom, hogy rossz színész lenne (főleg mióta láttam pár napja a V.I.P.-t, ahol egy kegyetlen sorozatgyilkost játszik...ezzel az arcberendezéssel el is hiszem, hogy rászabták a szerepet), de a hangja itt irritálóan műanyag a játékidő nagy részében. Lehet, csak ebben a sorozatában van így, mert máshol ténylegesen jól használja a hanglejtéseket, de itt olyan, mintha egy robotot hallgatnál. Jó muzsika a fülnek, ha valamilyen monoton zajra akarsz elaludni.

Egy igazán kitartó fangirl
Yeon Joo igazi rajongó természet. Kang Chul karakterének megszállottja, aki bármit megtenne kedvencének életben tartásáért. Még a manhwába is bemegy, hogy orvosi tanulmányaiból származó tudását a haldokló férfin próbálja ki, ezzel a saját életét kockáztatva. Nem mellesleg a számára ildomos végkifejlet eléréséért. Pontosan ezért támadhat az az érzése az embernek, hogy a részéről csakis az áhítatról szól a kapcsolatuk, ami kialakul a kötet befejezéséhez közeledve. Természetesen végül meglátja a karakter mögötti embert, de ez néhány részt igénybe vesz. Kiemelkedő fontosságú számára apja, valamint előszeretettel pátyolgatja annak asszisztensét, de Kang Chul kapja a legtöbb figyelmet, ez pedig néha nagyon zavaró tud lenni, főleg hogy a hölgyemény nagyon jól tudja, hogy a férfi csak egy manhwa karakter.
Ez már neki is kicsit túl valósághű
Yeo Joo nem kifejezetten jeleskedik semmiben. Sebészi karrierje kissé megrekedt, a magánéletben sokszor ügyefogyott és hebehurgya. A következményekkel csak ritkán törődik, nem mellesleg végtelenül romantikus természete miatt sok bajt is okoz. De ezek mellett el lehet róla mondani, hogy egy rendes, aranyos lány tele jó szándékkal és ártatlansággal. Viszont néha nagyon idegesítő tud lenni. Han Hyo Joo jó volt a szerepben, mindazonáltal, nekem Dong Yi-ként az örök.

A kép "erősen" spoileres tartalmú 😉😆
A mellékszereplőket illetően az apukát és egyben a W megteremtőjét, Seong Moo-t nem tudtam hova tenni. Kulcsfontosságú karakter több szempontból is, mégis el lett kicsit hanyagolva. Talán ezért váltott ki belőlem ambivalens érzéseket. Egyrészről megszállotja képregényének, másrészről legszívesebben elpusztítaná azt, mert tönkretette a magánéletét. De ott van a lányával való kapcsolata, ami nem túl rózsás, viszont sokkal jobban aggasztja az, hogy karakterét mikor és hogyan írhatná ki. Azonban a sorozat végére mindenkivel el kezd törődni teljesen random módon. Ez nem karakterfejlődés, ez csak valami tessék-lássék bonyodalom lett. Ha lett volna valamilyen éppkézláb felvezetése a változásnak, akkor hitelesebbrre sikerül a munkájában megfásult alkotó karaktere. A z egyik fő gonoszról, azaz Kang Chul családjának gyilkosáról csak annyit mondanék, hogy az az egyik "slusszpoénja" a szériának, ezért róla nem beszélnék bővebben. A másik sajnos nagyon sablonos lett. A gazdag és gonosz politikus, aki bizonyos okokból kifolyólag végezni akar a főhőssel. Minden második sorozat elengedhetetlen kelléke. Vannak rajtuk kívül segítők, de itt talán az asszisztens az egyedüli, aki szórakoztatóra sikeredett, a többiek elvesztek az éterben.



Hogy mi teszi valójában kifejezetten jóvá a sorozatot? A kivitelezése és az ötletesség. A történet egyes elemeit tekintve egyáltalán nem sablonos és meglepően izgalmas. A világát sajnos nem fejtik ki bővebben, de elég érdekes még így is ahhoz, hogy elvigye az egész történetet a hátán. Kíváncsi lennék, miért kelt életre a főszereplő, hogyan kerültek át másik síkra egyesek, és a többi. Ahhoz, hogy ennyire érdekeljen a háttérsztori, kellett a szokatlan megvalósítás.
No comment
Ha kivitelezés, akkor szót kell ejteni a látványvilágról. A színesebb sorozatok közé lehet sorolni, de a bája egyértelműen a rajzolt jelenetekben rejlik. Ezek mind gyönyörűen lettek elkészítve. A hatásuk olyan, mintha egy igazi manhwát lapoznánk. Látszik, hogy időt, pénz és energiát nem spórolva valósították meg az elképzeléseiket az alkotók. Az átvezetőknél felbukkanó folytatás következik valamint a befejező fejezet felíratok, és ezekhez vezető utak frappánsak. Ahogyan a valóság és a rajzolt világ összefonódik, ugyancsak bravúros lett. A környezet lelassítására, majd teljes megállítására gondolok itt, valamint a vibrálásokra. A látványt egy ugyancsak hangulatos zenei aláfestés fűszerezi meg, ami nem minden ízében feledhetetlen, de az aktuális pillanatokban remekül illeszkedik mindvégig.
Egy erősen kérdőjeles pillanat
Ám az árnyoldalt sem hagyhatom szó nélkül. Fentebb már említettem, hogy jó néhány sablonkarakterrel operál a sorozat, valamint a velük kapcsolatos kérdések nagy részére sem kapunk válaszokat. A történetvezetés is néhol akadozik, egyes esetekben össze-vissza kapjuk a cselekményt, ami után nehéz tisztába tenni az ok-okozati összefüggéseket. Ezen felül a részek számával és azok tartalmának eloszlásával sem volt minden rendben. Le lehetett volna ebből néhány részt faragni, főleg a végéből. Nagyon feleslegesnek tűnt a második fő gonosz beiktatása a sztoriba. Ha adott időben lezárták volna az egészet, akkor talán a végét is megmenthették volna. Rengeteg logikátlan dolog van, amik mellett egy idő után nem lehet csak úgy elmenni, és ezeket sokszor az ötletességre lehet visszavezetni. Ilyen az, amikor átesnek a ló túloldalára. Ez vezet ahhoz a végkifejlethez, amit a szerencsétlen nézők megkapnak. Nem tudom a mai napig sem épp ésszel felfogni! Kompletten az emlékezetkieséses maszlagot is el lehetne végre felejteni.


Szóval korántsem hibátlan az alkotás. Viszont a pozitívumok miatt mindenképpen ajánlom, akár a kezdő doramásoknak is. Remek a látvány, pazar a hangulat, fülbemászó a zene, érdekes a cselekmény. Kapunk egy kis szeletet abból, milyen a képregénykészítés, hogyan ne intézzük dolgainkat művészekként. Egy izgalmas, fordulatos darab, amiben végre a szerelmesek valóban úgy festenek, mint a szerelmesek.

A 7. W-manhwa ezt ajánlja (7/10)




https://www.youtube.com/watch?v=iFyxffHNwvE

2 megjegyzés:

  1. Nekem iszonyúan tetszett a sorozat. Mondjuk elég sok doramát megnéztem már, igaz csak romantikusokat, de azt elmondhatom hogy a hiányosságok korántsem olyan szembetűnőek és zavaróak. Legalábbis szerintem. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett. ;) Köszönöm a meglátásod.

      Törlés