2017. március 5., vasárnap

Moziban jártam 6. Birthday Special - Logan

Sziasztok!


Már jó ideje vártam a márciust, és nem a Szépség és a szörnyeteg miatt vagy mert most van a szülinapom. Őszintén szólva, én nem igazán szoktam már követni a Marvel-es megjelenéseket, csak onnan tudok az új filmekről, amikor beléjük botlok Youtube-os barangolásaim közepette. Ez történt a Logan esetében is. Mivel nagyon tetszett a trailer, ezért utána néztem, majd döbbenten kellett megállapítanom, hogy egyik kedvenc szuperhősöm nem ereszti ki többet karmait, a másik pedig abbahagyja mások agyában való turkálást. Sejtettem, mi lesz majd a film lezárása, de még bennem volt a remény, hogy tévedek. Sajnos igazam lett. Az biztos, hogy ilyen formán nem nagyon lehetne visszatérni a folytatásra.
Maga a moziélmény most sem hagyott cserben. (Csak a mellettem ülő úriember ne köhögött volna az arcomba negyedóránként. Kitalálták már a technikát, hogyan ne szenteljük szét mindenáron bacijainkat.) Nem tudom mi ütött Hollywood-ba, hogy mindenáron ki akarja azt a könnycseppet préselni belőlünk, de manapság nagyon rászálltak erre a témára. Két olyan pontja volt a filmnek, aminél nem tudtam visszatartani a sírást. Képregény adaptáción még nem pityeredtem el, de, akárcsak a Zsivány Egyes esetén, mindig van első alakalom. 


Figyelem! Innentől kezdve erősen spoileres lesz a bejegyzés, így mindenki csak saját felelősségre olvassa tovább! Én szóltam 😉


A történet egy olyan korba invitál minket, ahol a mutánsok nagy része kihalt, szó szerint élményszámba megy, ha találkozik eggyel az ember. Ezen világban nem születnek mutánsok többé és az X-men már csak képregényekben létezik, ahol immáron szuperhősökként emlékeznek vissza tagjaira. Itt tengeti élete hátralevő idejét a megöregedett Xavier és Farkas. Logan limuzinsofőrként próbálja megszerezni a betevőt, míg Charles egy gabonasilóba zárva éli meg öregkorát. Egyetlen közös álmuk maradt csupán, amit meg akarnak valósítani: egy jachtot venni, amivel kihajókázhatnak a végtelen óceánra (de emlékeztet engem ez egy másik franchise-ra). Ám minden tervük dugába dől, amikor felbukkan a színen egy eltökélt ápolónő és annak kis védence, nevezetesen Gabriela és Laura, akik felbérlik arra a híres-hirhedt sofőrt, hogy vigye el őket a megadott koordinátára. Sajnálatos események következtében Farkas kénytelen elvállalni a küldetést, melyen ezúttal ő, Xavier és Laura vesz részt, a cél pedig nem más, mint az Édennek nevezett hely elérése, ahol állítólag még élnek mutánsok. Vagy mégse?

Öreg Logan = Menő Logan
Kedvenc Farkasunk megöregedett, kiégett, fájdalmát alkohollal csillapítja... Na jó, Logan masszív alkoholista, akinek furcsa köhögési rohamai vannak, amik arra következtetnek, valami nincs rendjén vele. Karmai már csak hathatós segítséggel ugranak ki rendesen a helyükről, regenerálódó képessége pedig hatalmas léptekben épül le. Külsőre is látható mennyire megöregedett, amihez a bicegés még inkább hozzátesz. Eddig sem volt egy vidám fiú, de öregkorára még cinikusabb lett, ha ilyen lehetséges egyáltalán (márpedig a látottak alapján nincs kizárva). Egyetlen vágya az, hogy mindenki békén hagyja és elszabadulhasson a civilizáció gyötrelméből. Nem bánt ő senkit, ameddig nem érzi magát fenyegetve, sőt, próbálja kerülni a konfliktusokat és csakis Xavierrel közös tervükre koncentrálni. Néha egy kicsit olyan érzésünk lehet vele kapcsolatban, hogy szívesen megszabadulna az egykori igazgatótól is, mert nincs tőle nyugodalma. Persze a látszat csalóka.
Mi lenne vele, ha nem lenne a bölcs öreg, akivel mindig veszekedhetne egy kiadósat? A kérdés pedig jogos a film egy bizonyos jelenete után. Hiába, a marcona külső érző szívet takar. Nem csak azért pátyolgatja X professzort, mert kötelességének érzi, miután az régen segített rajta, hanem azért, mert egyfajta apafiguraként van jelen az életében. Van egy kedves rész, amikor ezen viccelődnek öregségük mellett a farmon (még mielőtt elszabadulna a pokol). De ha családról beszélünk, nem mehetek el Laurával közös kapcsolatuk mellett sem. Őt a film első felében valóban zavaró tényezőnek azonosítja be, nem egy szegény lánynak, aki felkereste a kvázi apját, hogy segítsen neki. Persze ez megváltozik a végkifejletre, ám addig sok mindennek kell történnie. Teljesen hiteles reakció Farkastól, amikor a lányt okolja minden miatt. Viszont a vér nem válik vízzé. Majdnem elfelejtettem az önzetlenséget, ami eddig valljuk be őszintén, nem tartozott a karakter repertoárjába. Mindig volt valami, ami miatt megcsinálta a dolgokat, védett valakit. Most viszont, hogy nem maradt lányán kívül senki, elég egyértelmű volt a választása. Megtehették volna a figurával, hogy nem segít az utolsó csatában és bűntudata okán leli halálát, ám szerencsére nem ezt lépték meg a készítők. Tehát Logan még mindig nem szelídült meg, előrehaladott kora ellenére továbbra is badass és az őt játszó Hugh Jackman mintha erre a szerepre született volna.

X professzor és beszólásai is haláliak
Charles sokat változott az évek során. Kissé önzővé vált, mégis a film eléri, hogy ne tudjuk és ne is akarjuk ezt felróni neki. Hátramaradt idejében azt szeretné tenni, amit csak akar (legyen szó egy utolsó nagy vakációról, megnézni a kedvenc filmjét, családosat játszani) és ezért képes manipulálni másokat. Mégse tudunk rá haragudni, viszont nem csak azért, mert ő a kedvenc professzorunk, hanem esendősége miatt. A dolgokat még szomorúbbá teszi a tény, hogy Alzheimer-kórban szenved és a rohamok miatt környezete élete is veszélyben van, holott mindig szem előtt tartotta mások épségét. Az sem mellékes, hogy hatalmas bűntudata van tettei miatt, amiből ugyan a film nem árul el sokat, de valószínűleg nem véletlenül nyilvánították hivatalosan tömegpusztító fegyverré. Először furcsának találtam, hogy egy új, még gyermek mutáns miért okoz neki ekkora örömöt. Tanítgatja az élet dolgaira Laurát, foglalkozik vele, mint régen diákjaival (talán még jobban is), de konkrét választ erre sem kapunk. Az a farmjelenet jócskán hagyott kérdéseket maga után. Fájón keveset tudunk meg a megfáradt X professzorról. Rengeteg kérdés kavarog a fejemben az ő karakterét illetően, amire lehet, hogy nem kapunk választ. Változása stílusában is tetten érhető. Sokkal jobban hasonlítani kezd Loganre. Messze van már attól az elegáns úriembertől, akit az eredeti trilógiából megismerhettünk, még messzebb az "előzmény" filmek Xavierétől. Káromkodik, durván visszabeszél, nem igazán foglalkozik a külsőségekkel. Inkább elvan magának és személi a világot. Nagy ritkán még osztogatja bölcsességeit, de már látszik, hogy kifogyóban van belőlük a kór előrehaladtával.

A méltó utód?
Harmadik és egyben utolsó főszereplőnk, Laura, egy X-23-ra keresztelt kísérlet "mellékterméke", akit le akarnak a gyártók selejtezni, mert nem váltotta be a széria a hozzá fűzött reményeket. És nem túloztam, körülbelül ez a szöveg benne van a filmben, amikor az ügyeletes rosszfiú jellemzi a lányt. Valószínűleg azt hinné bárki az első másfél óra alapján, hogy a kis hölgy csak nonverbális kommunikáció útján tud megnyilvánulni, pedig az igazsághoz hozzá tartozik, hogy "tolmácsa" és átmeneti "nagyapja" elvesztése után megered a nyelve, és szépen le is teremti (spanyolul) Logant, aki nem győzik csodálkozni. Nem azon, hogy tud beszélni, hanem amiket és ahogyan mondja. Vérmérsékletében is hasonlít apjára, alapvetően próbál meglenni békésen, ám ha valaki ki akarja zökkenteni a komfortzónájából, az jobb ha hiperűrsebességgel menekülőre fogja a dolgokat. Tipikusan az először "lövök és aztán célzok" figura, bár nem csodálkozhatunk rajta, hiszen erre kondicionálták. Viszont a Xavierrel és Logannel töltött pár nap alapján látszódik rajta, hogy kemény próbálkozik a szocializálódás rögös útjára lépni, a film végén található egyik békésebb jelenetben már egészen gyermeki módon is képes viselkedni. Szóval vannak még benne lehetőségek, csak meg kell találnia a megfelelő helyet és családot maga mellé. Én remélem, hogy kapunk egy spin-off filmet, ahol kiderül, mi lett vele és kis barátaival miután Kanadába mentek. Mindenesetre a másik legmeghatóbb jelenetet (a végkifejletet) neki köszönhetjük.

Felül: Caliba, Dr. Rice; alul: Pierce
A mellékszereplők között már nem voltak ilyen mély karakterek. Caliba azon kívül, hogy vészjóslóan károgott és a tényeket ismételgette, nem tudott sokat hozzátenni a filmhez. Ugyan ez a helyzet Dr. Rice-szal is. A kegyetlen tudós, aki...tudós és kegyetlen. Egy "jó" dolgot csinált a filmben, mégpedig a csavart. Igazából nem jó dologról van szó, de a legnagyobb döbbenetért ő felel, vagy jobban mondva annak megalkotásáért. A fő gonoszok közül inkább Pierce emelkedett ki. Ő a személyiségével alkotott, de azzal nagyon. Annyira tenyérbemászó alak; a film közepénél csak remélni tudod, hogy jön végre valaki megölni, de nem. Neki kell a legtovább élnie az egész bagázsból. Már-már úgy tűnik, hogy Farkas is előbb hal meg, mint ő, viszont aztán megkegyelmeznek rajtunk. Egyébként a pasi titkon mutáns rajongó, ezért tudja a megmaradt régiekről ki-mit-hogyan. Minden esetre karizmatikusabb lett, mint az eddigi X-men fő gonoszok, de van még hova fejlődni e téren a Fox-nak (és a Disney-nek). Egyvalakit a felhozatalból azonban direkt kerülök, mert ez akkor üt igazán, ha nem lövik le a poént.

A remek főszereplők és az elmegy kategóriás mellékszereplők mellett fontos kiemelni pozitívumként a hangulatot. Ahogy tovább haladunk a filmben, úgy lesz komorabb az egész és ez nagyon jól áll neki. Hiszen mégiscsak egy lezárásról beszélünk, itt már nem szabad finomkodni. Nagyon bevállalós lett e téren az alkotás, de a vérmennyiség és a változatos halálnemek gyönyörködtetnek. Ilyennek kellett volna lennie a többi Farkas-mozinak is, hiszen egy elég állatias szereplőről beszélünk, aki az idő múlásával sem szelídült meg, mi több, zsémbessége a kor múlásával egyenes arányosan növekszik. Az sem mellékes, hogy remek párbeszédek vannak, aminek túlnyomó többsége komoly és komor témákat feszegetnek, főleg az elmúlás terén, de azért nem hanyagolták el a vicces jeleneteket sem. Nagyon jók voltak a kikacsintások az eddigi filmekre: katana a falon, dögcédula, James Howlett (Logan eredeti neve), a képregények, az Éden, Wolverine akciófigura és ezek csak a legszembetűnőbbek. Ami viszont mindennek felett állt, az a tény, hogy a filmben szereplő összes régi karakter meghal. Kegyetlen vagyok, de miden jónak eljön a vége, ezért is vártam el, hogy mind Xavier, mind Logan esetében meglépjék ezt. És micsoda halálok voltak... Az egyik sokkolóbb, mint a másik.
Mi az, hogy nincs válasz?!
Hogy ne csak ajnározzam a filmet, voltak itt problémák. Annyi a lyuk a történeten, mint az ementáli-sajton. Miért halt meg szinte az összes mutáns? Mi lett az Essex vállalattal? Kanada miért biztonságos hely a mutánsoknak? Mit tett Charles a múltban, ami miatt úgy érzi, hogy vezekelnie kell? Miért kezdett el Logan leépülni? Ezek a legfőbb kérdéseim. Viszont ott van emellett Farkas önpusztítása. Két mondat van konkrétan a filmben, ami erről szól, de egymásnak ellet mondanak. Az egyik szerint Logan önmagát mérgezte meg, míg a másik szerint az adamantium lassan ható méreg, aminek ez a végkifejlete. Viszont, ha az utóbbi, akkor Laura sem lesz halhatatlan. Nem értem. Szóval vannak itt logikai bakik és önellentmondások is szép számmal. De egyébként az is zavaró lehet, hogy a film közepe tájékán leül egy kicsit a film szusszanni, hogy aztán a végére minden a nyakunkba zúduljon, bár számomra ezek a részek is tartogattak legalább annyi jó dolgot, mint az akciódúsabb jelenetek. Ez azonban izlés kérdése, hogy kinek mennyire fog bejönni.

Irány a mozi!
Nem is ragoznám tovább: ez egy remek film, az X-men széria legjobban sikerült alkotása minden hibája ellenére. Bátran merem ajánlani a képregényfilmeket nem szeretők számára is, hiszen már nem szuperhősökről beszélünk, az a korszak letűnt ebben a mozis univerzumban. A rajongóknak egyértelműen kötelező darab, de minden Marvel-fannak legalább egyszer látnia kell. Itt már nincs a MCU-ra jellemző színes-szagos csilli-villi látványvilágba beágyazott a "jó mindig győz és túlél" mentalitás. Minden naturális, a főszereplők rétegeltek és esendőek, a fényképezés valamint az operatőri munka kitűnő, a dalok jó hangulatfokozók, a lezárás pedig méltó a nagy ikonok nevéhez. Merész és megható mozi, de oda kell figyelni a korhatárra, mert tényleg nem való mindenkinek brutalitása miatt (nem csak a vérengzéseket értve ez alatt).

10/9


1 megjegyzés:

  1. Nem vagyok nagy X-men, sem FOX rajongó (én a Marvel Studios táborába tartozom, ne kövezzetek meg *-* ), de Wolverine-t kedvelem mint karaktert. A X-men Origins: Wolverine az egyik kedvenc filmem a Foxosok közül. Imádtam Hugh Jackman és Liev Schreiber (Sabretooth) kémiáját. Plusz ott volt Gambit is.
    Úgyhogy úgy voltam mégiscsak illene búcsút venni egykori kedvencemtől. Ezt meg is tettem, fura mód nem hatódtam meg inkább megkönnyebbültem. Azt hittem jobban megvisel majd, de nem. Itt nem én sírtam ;) viszont az MCUnál én fogok, ha tényleg búcsúzni kell valakitől. :D Na jó nem sírni fogok csak zokogni :D
    A film tényleg nem volt rossz, bár nem hiszem, hogy megnézem mégegyszer. Lezárt egy fejezetet nálam a Marvelnél és legyen is így. Jönnek újak, akikért rajongni és sírni lehet. Most, hogy szabadjára engedték Deadpoolt bármi jöhet. De inkább a másik fél (Disney MS) tarsolyában vannak kincsecskék amiket nagyon várom *-* Iron Fist, Defenders, GotG Vol.2, Thor:Ragnarok, Punisher!!!!! Sőt még azt merem mondani, hogy a Spidermant is várom. Hátha az MCUnak sikerül ami a Foxnak nem sikerült. Se elsőre se másodjára... de lehet csak velem van a gond. :D

    VálaszTörlés