2017. március 16., csütörtök

Sokára a mozikban! 2. - Wonder Woman


Még három hónap! Ennyit kell várni arra, hogy meglássuk, milyen lett valójában a Wonder Woman. Nem rég szárnyra kelt a hír, miszerint legalább akkora katyvaszra kell számítani, mint a Batman Superman ellen esetén, mindezt elméletileg hiteles forrásból. Lassan eljutok odáig, hogy se az előzetesnek, se az "lehet hogy talán" biztos pletykásoknak nem hiszek. Mert tény és való, hogy a Wonder Woman eddigi előzetesei nagyon tetszetősek, de azért a Szuicid Bagázsé is az volt. Legalábbis az első hivatalos, ám az azt követő már nem váltott ki belőlem nagy lelkesedést. A kezdeti jó előérzet gyorsan elpárolgott. A BvS-nél egyáltalán nem éreztem ingert arra, hogy megtekintsem a teljes filmet és a végeredmény láttán nem csodálom. De WW kisasszony sztorija valahogy még mindig érdekel, bizakodásra ad okot. Talán végre kapunk egy jó kis egész estés DC filmet, ami többeknek nyeri el a tetszését, mint a felháborodását? Ez csak 2017. júniusában derül ki.
 


Ki vagy Doki... bocs, Árész?
Amit eddig megtudtunk a filmmel kapcsolatban, az nem túl sok, de elég ahhoz, hogy beindítsa a rajongók képzelőerejét. A teóriák között Ares szerepel a legtöbbet, akit konkrétan nem mutatott egyik előzetes sem. Hoztam is egy példát. Egy elég extrém feltételezés szerint lehet, hogy megváltoztatták kissé Diana apjának kilétét és a háború istene avanzsál azzá. Nem hinném, hogy ezt bevállalta volna újításnak a Warner, főleg a fan-bázis miatt, de egy ilyen filmre simán befizetnék. Az már valóban eldurvult konfliktus lenne. Viszont szerintem megmaradtak a Zeusz vonalon, csak most a vér szerinti apja lesz, nem pedig az, aki életet lehel egy figurába, amit homokból készítettek. 
A "rosszarcú" ellenlábasok
Mindenesetre azt megerősítették, hogy valóban Árész áll mindenek mögött, de mellette ott lesz Dr. Poison és Ludendorff tábornok is. Ez utóbbi elméletileg a spekulációkkal ellentétben nem lesz azonos az istenséggel, de ki tudja. Szerencsére jótékony homály fedi, kinek mi a szerepe ebben a felállásban és hogyan jelenik meg.

Mi lesz veled, Steve?
Van itt egy olyan kérdés is, hogy vajon meghal-e Steve Trevor a történet végén? Nevezzetek rosszindulatúnak, de nagyon remélem az igen verziót. Hiszen valamiért fel kellett adnia harcos amazonunknak a hős szerepét, és mi más volna annál nyomósabb (és sablonosabb) indok, mint a szeretett férfi elvesztése. Ám, ha nem is ez lenne az egyetlen oka, akkor is mérvadó szerepet tölthetne be a döntéshozatalban. Én inkább azon lepődnék meg, ha túlélné. Chris Pine (Steve Trevor szerepében) maga nyilatkozta múltévben, hogy nem fog felbukkanni további DC alkotásokban másik szerepben (lásd: unoka, dédunoka, a lakótárs unokatestvérének unokaöccsének régi szobatársa...). Viszont ez még nem kizáró ok a későbbi felbukkanásokra. Csak nehogy az legyen a katarzis, hogy kiderül, Steve Trevor nem Steve Trevor, hanem Árész 😆. Ez fordulat lenne a javából (Ilyenkor érzem, hogy szakmát tévesztettem XD), ami az alapanyagok ismeretében sosem fog bekövetkezni.

Amikor a barátnőd rabszolgahajcsárnak hisz
Az ami igazán lendíthet a filmen, ha minden kötél szakad, a hangulat lesz. Ígértek nekünk kalandot, akciót, egy csipetnyi humorral és romantikával fűszerezve. Ez DC-filmes univerzum távlatából nézve már-már lehetetlen küldetésnek tűnik, viszont ott az a de. Adott a lehetőség, hiszen egy világtól elzárkózva, férfiakat nem kifejezetten szerető társadalomban nevelkedett hölgyemény próbál beilleszkedni az 1910-es évek háború sújtotta, férfiak uralta világába, ami ezen a ponton túlmenőleg egy egészen fontos korszaka volt a női egyenjogúság szempontjából is (szüfrazsett mozgalom). A kaland és akció részre ott a három fő gonosz által kínált lehetőség. Itt könnyen el lehet vérezni a nem megfelelő mértékek miatt, a háromfős ellenlábas különítményről nem is szólva. A románc pedig adott, csupán jól kell tálalni. A kedvcsinálók alapján van elég kémia a színészek között, hogy legalább ez a rész működőképes legyen. De ugyebár ezek csak a nagy egészből kiragadott apró pillanatok.

Igen, ez már kiment a divatból
Szóval nagyjából ennyi meglátásom és elvárásom van a filmmel kapcsolatban. Hogy mi fog kisülni az egészből, azt csak a júniusi premier tudja megmondani. Viszont nem származna a DC-Warner "házasságának" hátránya abból, ha végre nem csupán anyagilag teljesítene a filmjük jól, hanem kritikailag is, esetleg még a többség szemében pofás darabnak minősülne. Amit egyszerre tudna élvezni a laikusok és a hozzáértők nagyja. Persze ez a rendezés, a forgatókönyv, a színészek, a vágás, a hang aláfestés, a számítógépes effektusok (ezen a téren van hova fejlődni, vagy akkor ne használják inkább, hanem alternatívát találjanak ki) és a többi, és a többi együttes munkájának végeredménye lesz. Ha mást nem, akkor legalább jól tudnak előzetest vágni.


"Várom!" faktor: 5/5
Elvárás nagysága: 5/3
Veszélyességi szint: 5/5

Magyar premier: 2017. június 1.

3 in 1 előzetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése