2017. július 6., csütörtök

Zorró újra színen - Bridal Mask


Ha nyár, akkor a könyvek és filmek mellett terítékre kerülnek a sorozatok. Azok közül most a K-doramák. Mindig próbálok olyan szériát keresni, ami valami miatt kilóg a sorból. Volt, hogy az alapfelállás sikerült érdekesre, máskor pedig a színészi játék. Például vámpíros kosztümös doramát sem láttam még egészen tavaly szeptemberig. De ilyen színfolt is kell a szemnek. Szerencsémre júniusban újfent sikerült két értékes gyöngyszembe belefutnom, ami a fentebb említett két kritérium minden feltételét teljesítette. Az egyik egy romantikus fantasy, a Goblin, a másik pedig a soron következő remekmű, a Gaksital, vagy más néven Bridal Mask.
Ugyan régebben láttam róla videókat, valamint részleteket, de a '30-as években játszódó cselekmény először elvette a kedvem tőle. A zorró jelleg is erőteljesen késztetett a viszolygásra egészen pár héttel ezelőttig. Egy életem, egy halálom, úgy döntöttem megpróbálom. És örömmel jelenthetem, egyáltalán nem bántam meg eme merésznek hitt döntésem.


Mint azt a bevezetőben említettem, a történet az 1930-as évekbeli Koreában játszódik a japán megszállás idején. Ezekben a vészterhes időkben próbál érvényesülni Lee Kang-to, aki a megélhetésért cserében próbál átlényegülni a felettesei által elvárt kegyetlen rendőrtisztté inkább több, mint kevesebb sikerrel. Nem is csoda, hogy a helyiek félnek tőle, hiszen hírneve nem a kedvességéből fakad. Ugyan felettesei többsége elismeri munkásságát, de annál kevesebb kollégája tiszteli származása miatt. Emellett nem kis fejfájást okoz neki a menyasszony álarcot viselő férfi, aki rendre elszökik kapzsi kezei közül. Csakhamar kiderül, hogy a rejtélyes local hero nem más, mint fogyatékosnak hitt bátyja, Kang-san. Sajnos ezt nem tudván Kang-to, amikor lehetősége adódik rá, lelövi a férfit, aminek következtében meghal. Percekkel később szembesülnie kell anyja halálával is, akit kollégái öltek meg. Elhatározza, hogy megbosszulja azt, ami családjával történt, így magára ölti a menyasszony álarcot, hogy folytassa a testvére által elkezdett utat, és minél több borsot törjön a megszállók orra alá, miközben végig a rendőrségen dolgozik saját maga elfogásán. 

Kang-to egy nyugodtabb napján élvezi a kellemes "kilátást" 😉😆
Őszintén szólva, Kang-to-t nem tudtam volna elképzelni hősként az első öt rész alapján. Nem túl szimpatikus, csak a frusztráltságát és az ebből fakadó agressziót láthatjuk belőle. Ezt egyébként a honfitársain, valamint a családján nagyon látványosan levezeti. A sorozat egyik részében konkrétan nagy nyilvánosság előtt agyba-főbe veri saját bátyját a fogyatékosságának ténye miatt... többek között.  Vannak pillanatok, amikor felsejlik, hogy valaha nem lehetett rossz ember, inkább azzá vált a családja életben tartása miatt, viszont emellett sem lehet vele igazán szimpatizálni az elején, hiszen rendre tesz, illetve mond valamit, ami eltántorít attól. 

Gaksital akcióra kész
Aztán eljön az a bizonyos tragikus éjszaka, ami miatt nagyon meg lehet sajnálni, hiszen tulajdonképpen az életcélját veszítette el, még ha ez azelőtt annyira nem volt egyértelmű, mint ahogy elmondta. Az eset elindította a változás útján. Az először bosszúhadjáratnak indult dolog azonban a sorozat felénél átváltozik a helyi lakosok iránt érzett együttérzésre, ami miatt továbbra is Gaksital marad, még amellett is, hogy a lebukás veszélye folyamatosan körüllengi, hála egykori legjobb barátjának. Volt ugyan egy pont, amikor megkérdőjeleződött számomra Kang-to tiszta szándékai (lásd: mórikálja magát a nőjének), de a történet vége meggyőz arról, hogy valóban aggódik az emberek sorsa felől, és ő ott van nekik támasznak. Nagyon szép jellemfejlődésen megy keresztül a karakter. A visszataszító alakból egy vállalható, sőt, követhető értékekkel rendelkező, szerethető figurává válik, aki messze a legtöbbet veszíti a sorozatban, de igazságos és segítőkész marad. Joo Won pedig kedvenc színészeim közé lépett. Remekül hozta a karaktert és annak változásait szépen szemléltette. 

Amikor tudatosul Shunji-ban: át lett verve 😏😎😈
Kang-to legjobb barátja, Kimura Shunji, a férfi szöges ellentéte. Jó módban élő család, befolyásos rokonok, viszonylag nyugodtnak mondható családi háttér, egy békés tanítói állás, és a nagy szerelem lehetősége. Egy valóban szerethető, kellemes figura. Legalábbis volt az első pár részben. Ugyanis Kang-to felemelkedésével párhuzamosan megkezdődött az ő lejtmenete. Az idő előrehaladtával kezd egyre agresszívabbá válni, teljesen labilis lesz. Hangulatingadozásait még inkább felfokozza, amikor a gyanú egykori barátjára terelődik. Viszont ott a tapasztalatlansága, ami miatt nem veszi észre, hogy ki Gaksital valójában. A magánélete is egyre jobban csúszik le: kiderül, hogy egykori barátja szerelmes abba a nőbe, akibe ő is, apja folyamatosan kritizálja, akárcsak a felettesei. Ezekből fakadóan szó szerint átveszi Kang-to helyét és olyanná válik, amilyen ő volt vagy még rosszabbá. A szerethetősége pedig hamar elpárolog, amint hatalom kerül a kezében és a legapróbb indokok miatt képes Kang-to-t mind fizikailag, mind lelkileg bántani, hogy a kiszemelt hölgyről ne is beszéljünk. Alattomos, visszataszító emberré lesz, akinek csak a történet végén jön meg a jobbik esze. Pontosan akkor, amikor már késő. Akárcsak Kang-to karakterének esetében, itt is remekül lett ábrázolva a mentális és erkölcsi hanyatlás. Park Ki-Woong legalább olyan jó munkát végzett, mint Joo Won. Igaz, voltak érdekes arckifejezései néha, de ennyi még belefér.

Egy kis lazítás forgatás közben
Említettem már, hogy van egy bizonyos hölgy, aki után mindkét főszereplőnk epekedik, ő pedig Mok Dan, a lázadók vezetőjének lánya. Mindkét férfivel gyerekkorában találkozott, viszont egyértelmű, hogy Kang-to lesz a befutó nála, hiszen Gaksital-ként levette a lábáról a szó minden értelmében. Azonban ezeken az alapadatokon túl nem sok minden érdekes van a karakterében. Láttuk már ezt a típusú női szereplőt más sorozatokban, filmekben is. Annyi elmondható róla, hogy bátor, néha eszes, viszont konfliktus teremtő szerepén túl nincs benne több. Felhúzhatták volna a jelenlétére a szerelmi szálat, de az nem igazán kapott hangsúlyt, egyáltalán nem lett érdekes. Maga a karakter jellegtelen, főleg Kang-to-hoz vagy Shunjihoz képest. És az őt alakító színésznőt éreztem a leggyenegébb láncszemnek. Nála sokkal jobb és árnyaltabb női figura volt Lala, azaz Chae Hong-Joo, akit örökbe fogadott egy japán nemes, mégis Koreához húz a szíve. Igaz, nem a legjobb szándék miatt, hanem haszonért. Neki is, akárcsak főszereplőinknek, meg van a maga belső és külső harca, hiszen a titkos szervezeten belül meg kell felelnie, de emellett félti Kang-to-t (még azután is, hogy megtudja, ő Gaksital), hiszen szerelmes belé. Komolyan, közöttük előbb hittem volna el a dúló l'amour-t, mint Mok Dan-nal. Valamint a színésznő alakítás is mérföldeket vert a másik hölgyeményre. Ki kell emelnem még Goiso karakterét, akinél undorítóbb talán nincs az egész sorozatban. Elejétől a végéig gonosz, kicsinyes, igazi napraforgó, aki oda megy, ahol nagyobb az esély a győzelemre. Örül, ha másoknak rossz és ebből próbál magának előnyt kovácsolni. Az pláne tetszik neki, hogy büntetlenül kegyetlenkedhet, az általa lenézett népen. De mindezen szereplőkön túl is "van élet". Megkapjuk a tanítómester (Kang-to személyes Alfredjét), a többi kegyetlen rendőrtisztet, akik nem csak a népet, de egymást is előszeretettel sanyargatják, a gonosz titkos szervezetet, valamint annak reciprokát, a felkelőket.

Tökéletes, mi? 
A történet és a szereplők árnyaltak, már amennyire megengedi a cselekmény, meg persze ott az a női kivétel. A hangulat a sorozat nagy részében feszültséggel terhes, ami csak fokozza egyes jelenetek brutalitását (a "kihallgatások"). Rengeteg akciódús verekedés, lövöldözés, és üldözés tárul a nézők szeme elé, amellett, hogy a látványvilága kifejezetten kellemes, valamint az atmoszféra vészjósló. Akkor mi az a nagy DE? Ami miatt nem tudtam 10-ből legalább 9,5 pontot adni a sorozatnak az az utolsó nyolc rész, azaz a záró szekció (természetesen a zárlatot kivéve). Bűzlik az izzadságszagtól! Nem véletlenül, hiszen a rajongói nyomás miatt kellett elhúzni a történetet. Így még belefért egy sor intrika, egy sor ármány, egy csipetnyi politika, amik egyébként is benne voltak végig a szériában. Csak most felturbózva jött minden az arcunkba, lehetőleg egyszerre. Ja, igen, kellett idő a még több kínvallatásra, mert azt szereti a néző. Ha nem lett volna az utolsó rész olyan, amilyen, akkor még nagyobb csorba esett volna a sorozat becsületén, de így mondható, megmenekült a teljes lincseléstől. A minőségbeli mélyrepülést sikerült elhárítani. Bár kíváncsi lettem volna az eredeti elképzelésre, és mi mindent kellett megváltoztatni a nézők szükségletének kielégítése érdekében. Mindenesetre, ez a körülbelül nyolc rész nagyon nem kellett volna, mert az élvezhetőségből számomra sokat elvett. 

6+1 kedvenc jelenetem:
1. A tragédia:
Az egyik legfájdalmasabb pillanat
2. Az utolsó érzelmes nap:
És még mi lesz ezután? 
3. Az első munkanap a tragédia után:
Sajnos az élet és a bosszú nem áll meg
4. Mok Dan kínvallatása:
Ki kezdje? Shunji vagy Kang-to?
5. Az a bizonyos esküvő:
Spoiler: Nem sokáig mosolyognak majd
6. Shunji észhez térése és végzete:
Legalább felfogja mit tett
+1. Goiso már megint beszólt Kang-to-nak
Egyesek nem tudják mikor kell abbahagyni
Összességében, ha csak mérsékelten veszem figyelmebe az általam rajongói részeknek csúfolt incidenseket, akkor azt mondhatom, hogy kiváló élményt nyújt a sorozat. Pörgős, akciódú, nem kicsit véres, van benne csipetnyi romantika, és még több szenvedés, mindezt (majdnem) kitűnő színészi játékokkal fűszerezve. Amit lehetett, azt kihozták a történetből. A zenei aláfestés remek, a látvány pazar. Az utolsó részeken pedig túl kell jutni. Viszont figyelmeztetek mindenkit, hogy véressége és feszültsége miatt gyenge idegzetűeknek nem tudom ajánlani, valamint ha kezdő k-drama-s vagy, akkor ne ezzel indíts (minimum második legyen a sorba). Korhatárt illetően 16 év alatt NE! Bizonyos tartalmak könnyen megzavarhatják a nyugalmat, valamint néhány mondanivaló is elég merész utakra tér. Ezeken túl a fokozottan ajánlott kategóriában a helye. Próba szerencs, mert egy igazi gyöngyszem.

7,5/8

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése