2016. február 6., szombat

Távol-Kelet Gyöngyszeme - Naked Weapon

Hello!


Aki azt hiszi félreolvasta, az téved. A film címe valóban Meztelen fegyver. Nem is véletlenül, de rossz, aki rosszra gondol. Ez nem egy "olyan" film. Ha valamiért kiérdemeli a 18+ besorolást, az a tartalom, nem a forma. Nagyon durva dolgok történnek a filmben a legtöbbször anélkül, hogy látnánk és örülünk is, hogy nem kell végignézni, de erről majd a későbbiekben.
 A film egyébként ízig-vérig kínai. Benne vannak a kung-fu tipikus mozdulatai, egy kis levegőben repülő harcjelenettel fűszerezve. Olcsó és gagyi CGI megoldások a lövésekhez, pozőr beállások, a távol-keleti filmekre jellemző túljátszás, és még ezek ellenére is azt mondanám, hogy ez egy jó film a maga low-műfajában.

A kiképzés során még modelként járni is tanítják őket
A történet roppant egyszerű. Egy bizonyos Madam M gyerekeket (de csakis lányokat)  rabol el a világ minden tájáról, hogy aztán könyörtelen fegyvert képezhessen belőlük. A kiképzés során sokan meghalnak, de csak egy maradhat életben a számos ifjú hölgyből. Az, aki a legerősebbnek bizonyul. Hogy felleljék a tökéletes kiválasztottat, rengeteg izzasztó, majd a végén véresebbnél véresebb feladatot kapnak. Az utolsó ilyen feladatuk pedig végezni egymással. Mégis történik valami, ami hatására a Madam három jelöltet tart meg a kezdetben 40 fős lány alakulatból.
The final Boss-fight with Ryuichi
Beavatásuk után (az egyik legbrutálisabb, legsokkolóbb jelenet a film során, aminél aljasabb "ceremóniát" nem lehet egy nő számára elképzelni, mindazért, hogy végre megtudhassák, a testük már nem az övék többé) pedig elkezdődnek a megbízatások, amiket nagy elánnal végeznek, de nem egy alkalommal majdnem ott is hagyják a fogukat. Mindeközben egy nyomozó is rátalál a rejtélyes gyilkosságok közötti összefüggésre és eljut az egyik lányhoz, akit feladata teljesítése közben próbál elkapni. Egy meghatónak aligha mondható fagyasztókocsiban töltött pár perc után fel is lobban közöttük a tiltott szerelem, ami sosem teljesülhet be (és nem is fog). Miután a lány anyját is megpróbálják megölni, ezért úgy dönt, kilép a szervezetből, aminek egy ára van: az utolsó feladat. Azonban sem ő, sem legjobb barátnője nem számítanak Ryuichi-re, akinek feltett szándéka megbosszulni barátja halálát.

Az egyik félresikerült akció előtt
A főszereplő Charlene, akárcsak a többi "kiválasztott", kisgyerekként érkezik a szigetre, ahonnan nagyon gyorsan el is akar szökni, de szerencséjére van egy segítője, így nem teszi meg ezt a végzetes lépést. Egész további életét a félelem és a bizonytalanság határozza meg, hiszen nem tudhatja, mikor éri utol a halál. Ez végül már kiterjed a szeretteire, mivel egy nagyon súlyos döntést hoz meg, aminek nem gondolta át a következményeit. Ennek következtében a szerettek és "csapattársai" is életveszélybe kerülnek (amit nem is mindenki él túl). De még ekkor is el van foglalva a saját világával és, hogy neki mi a jó. Kissé önző így belegondolva, és "foglalkozásának" jellege ellenére nagyon sebezhető, ezért könnyű célpont is. Ő ugyanis az egyetlen a csapatból, akinek még vannak érzelmei (igaz, hogy Kat-nek is vannak, de csak irányában), ami sebezhetővé teszi őt. Nem egy túlkomplikált figura és nem is igazán szerethető, de a legtöbb érzelmi löket a filmben az ő nevéhez kapcsolódik. A karakterét játszó Maggie Q pedig pontosan úgy hozta a karaktert, ahogyan kellett. Jó volt a játéka, sőt, talán ő volt a legjobb.

Charlene mellé kell a felmentősereg
Másik főszereplő egyértelműen Charlene legjobb és egyben egyetlen barátja, Kat, aki árvaként cseperedett fel a ringben, így számára Madam M inkább megmentő képében tetszeleg, mint elrablójaként. Mivel előtte is az erőszak világában élt, nem volt nagy változás a környezeten és a barátokon kívül számára. Már kisgyerekként tudta, hogy nem lesz hosszú élete, ezért nem is alakított ki igazán mély kapcsolatot, csak azzal a lánnyal, akit annyira megsajnált az első napon. De vele egy életre szóló hosszúságút. Valószínűleg azt látta meg benne, amit ő sosem engedhetett meg magának: az érzelmeket. Ennek ellenére őt nagyon a szívébe zárja és feltett szándéka védelmezni, akarva-akaratlanul is az élete részévé vállik. És valóban tőle függ Charlene sorsa, aki hiába jó harcos, tudja, hogy elevenen felfalnák. Ezért kíséri el minden megbízatására. Ő a racionális a csapatban. Tudja, hogy bármelyik lehet az utolsó pillanata.

Jing nem tétlenkedik
A mellékszereplőket illetően Madam M mozgatja a bábukat (vagy ez esetben Porcelán Babákat), aki végtelenül kegyetlen és számító. Csak a saját érdekei vezérlik, mégha ez egy-egy embere életébe kerül. Túlzottan kapzsi ahhoz, hogy felfogja, mi is történik valójában az utolsó megbízásnál és ez a vesztét is okozza. Elméletileg egy lányt szokott kiválasztani maga mellé, de Charlene, Kat és Jing felkeltették figyelmét, mondhatni, csak ezért élhették túl mind az utolsó próbát, hogy aztán beavatás címkével ellátva azt tehesse velük, ami megtörténik. Jing a harmadik tagként a nyers brutalitás. Az első naptól fogva csakis a későbbi feladatukra koncentrál. Némán figyeli, mikor jön el az ideje és addig megbúvik a háttérben. A főgonosz mellett ő a másik félelmetes karakter, hiszen még saját csapattársa anyjának kiiktatásától sem retten vissza, ha azt a parancsot kapja. Teljes közönnyel végzi feladatát, mint egy gép, de végül ő is bakot lő. Jack és az anyuka karakterei csak kiegészítés gyanánt vannak jelen a történetben. Elvégre valahogy fel kell konferálni a történéseket. Karakterük súlytalan és élettelen. A Jack és Charlene közötti szál pedig röhejes. Nem kellett volna ide ez a "szerelem" tényező, mert anélkül is el lett volna a film. Talán a nyomozás megmaradhatott volna, de a másik teljesen felesleges. Csak arra volt jó, hogy valamivel kitöltsék a másfél órás játékidőt, semmi többre. Az igazán jó mellékszereplő a végén felbukkanó Ryuichi, aki barátja halálát akarja megbosszulni az összes Porcelán Babán, és a maga módján mindnyájukat meg is bünteti. Teljesen elborult figura, aki remekül ért a megtévesztéshez és a harcművészetekhez, valamint tudja mások gyenge pontjait. Ezért talán annyira "félelmetes". És amit tartogat Charlene-nak, az enyhén szólva durva "meglepetés".

Egy kis ízelítő, miről is van szó
Fájdalmas pontos viszont a filmben a végén található összes harc-jelenet. Pocsékul koerografáltak és túl sok számítógépes trükk lett belesűrítva. Pedig szeretem a kicsit elrugaszkodott verekedős részeket, de ezek kritikán aluliak voltak sajnos, ami sokat levont a film értékéből.
Lehetett volna ez egy nagyon jó film, csak akkor jobb megoldásokat kellett volna találni a tálalásra. Érződik rajta, hogy szűk költségvetésből lett elkészítve rövidebb idő alatt, ám mégsem tudom azt mondani, hogy rossz lenne. Érdekes alapsztori, többségükben jó, tragikus sorsú karakterek, és nincs happy end. Ezért külön dícséret jár, hiszen nem rontották el a beteljesülő szerelemmel, ami annyira erőletett lett volna. Ígyis nagyon fájóak voltak azok a pár perces jelenetek, amik ezzel foglalkoztak. De szerencsére megkímélték a filmet attól, hogy végül giccsessé váljon.

Midnenkinek tudom ajánlani, aki szeretne egy pörgős, akciódús és érdekes hong-kong-i filmet látni, ami nem csak a látványra helyezi a hangsúlyt.

10/6

https://www.youtube.com/watch?v=Lw1GrVUHU3M

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése